Kas Parkinsoni haiguse kulgu saame muuta?

Dr. Toomas Toomsoo

Paljud patsiendid küsivad, miks minul on Parkinsoni tõbi, miks just nüüd, kas ma oleksin saanud midagi oma elus teisiti teha? Neile küsimustele puudub vastus, kuid on teada, et sel hetkel, kui Parkinsoni haigus diagnoositakse, on see kestnud juba vähemalt 10 aastat, kui mitte kauem. Mis aga haigust põhjustab, miks see haigus tekib – vastus puudub. Viimastel aastatel on pakutud välja teooriaid, et haigus algab aju neis osades, mis ei ole seotud hilisemate Parkinsoni haiguse põhisümptomitega ( treemor, liigutuste aeglustumine jne ), vaid sümptomitega, mis ei ole Parkinsoni haigusele väga spetsiifilised ( lõhnatundlikkuse vähenemine, unehäired, kõhukinnisus ), seepärast nimetatakse seda perioodi nn. haiguse eel ehk prodromaalperioodiks ja võimalik, et just sellel perioodil oma senise elu muutmine on üheks võimalikuks teeks haiguse tekkimise edasilükkamisel.

Tänases loengus pakun välja kuidas on võimalik toitumisega Parkinsoni haiguse kulgu muuta.

  1. Et haiguse teket edasi lükata
  2. Haiguse sümptomeid paremini kontrolli all hoida.

Viimase kolme, nelja aasta jooksul on hakatud palju rääkima seedetrakti eelkõige soolestiku ja seal elutsevate mikroobide mõjust Parkinsoni haiguse tekkimisel ja selle kulus. Mikroobide kooslust inimese soolestikus nimetatakse mikrobioomiks ja just selle mõjutamisest ka tänases loengus räägin.

Milliste toiduainete söömisega võime end haiguse eest kaitsta või seda mõjutada?

PUFA toidud:

Süües neid, kaitsed end pestitsiidide, E-ainete halva mõju ja oksüdatiivse stressi eest.

Suurenda oma toidus värskete puuviljade ja köögiviljade, eriti rohelist värvi köögiviljade hulka ( kapsas, salatilehed, porrulauk, sibul, suvikõrvits, brokoli). Tarbi vähem kartulit.

Puuviljadest on kõik lubatud, kuid väldi, kirss, murel ja ananass, need viivad kusihapet alla ja omavad seetõttu riski Parkinsoni haiguse tekkeks või halvendavad haiguse kulgu.

Teraviljad on halvad, kui soovid leiba ja saia süüa, siis ainult täisteratooteid. Lubatud on kaer, oder, quinoa, kuskuss, pikateraline riis, pruun riis.

Vähenda niinimetatud kõrge glükeemilise indeksiga toiduaineid. Mis on glükeemiline indeks, see on siin tabelis kirjeldatud

Suhkrutarbimist tuleb vähendada. Kasuta enam mett. Kommid ja muud maiustused – väga harva.

Palju on küsitud piima kohta. Üldiselt , kui juua klaas piima või keefiri päevas, see midagi halba ei tee. Samuti tükk juustu. Kuid ära tarbi maitsestatud jogurtit. Jogurtitest sobib vaid Kreeka jogurt.

Miks piim pole hea?

Piim

LEHMAPIIM

KITSEPIIM

Kuigi varasemalt on soyapiima soovitatud on viimased uuringud näidanud, et soya tervikuna pole seedetraktile kasulik ja sellest tuleks hoiduda.

Mis võivad Parkinsoni haiguse kulgu halvendada?

Haiguse kulu muutmisel võib abi olla tervislikul toitumisel. Võimalusi on mitmeid. Välja on pakutud kolme erinevat.

  1. Madal süsivesikute hulk igapäevases toidus
  2. Ketogeenne dieet. Kus on vähe süsivesikuid, mõõdukal hulgal valku, kuid palju rasva
  3. Vahemere dieet

Soolestiku mikrobioomi saame muuta niisiis

  1. Toiduga
  2. Probiootikumiga ( tabletid, milles on hulgaliselt kasulikke mikroobe )
  3. Prebiootikumid ( toiduained, mis toidavad häid mikroobe, et isegi kui me mõnikord sööme valesti, siis igapäevase prebiootikumide tarbimisega, me suudame haigus kulgu positiivselt mõjutada)
    • Sigur
    • Võilillelehed
    • Artishokk
    • Küüslauk
    • Sibul
    • Porrulauk
    • Asparaagus
    • Banaan
    • Igasugused rohelised lehed ( salatid )
    • Kapsas
    • Oder
    • Kaer
    • Kakao
    • Linaseemned
    • Nisukliid
    • Merevetikad

Mina soovitan enam toituda nii nagu soovitatakse Vahemere dieedis.

Teravili ja teraviljast valmistatud toidud:

keskmiselt 1-2 portsjonit igal põhitoidukorral

Kartul:

≤3 portsjoni nädalas

Köögiviljad:

≥ 2 portsjoni igal põhioidukorral kuulub eriline koht küüslaugule ja kapparitele

Kaunviljad:

≥ 2 portsjoni nädalas

Puuviljad ja marjad

1-2 portsjonit igal põhioidukorral

Oliivid ja oliivõli:

Oliivid ja oliivõli asuvad Vahemere toidupüramiidi keskmes.

Pähklid ja seemned

Piimatooted:

2 portsjonit päevas, eelistatult madala rasvasisaldusega tooted. Juustude kõrval on Vahemere dieedi osaks jogurt, sealhulgas tavapärasemast paksema konsistentsiga kreeka jogurt ( millest vadak on välja kurnatud ja mida seetõttu kutsutakse ka jogurtijuustuks).

Kala ja mereannid:

≥ 2 portsjoni nädalas. Kala ja mereannid on olulised valgu ja oomega-3 rasvhapete allikad.

Liha- ja muna

Valge liha: 2 portsjonit nädalas

Munad: 2 – 4 korda nädalas

Punane liha: < 2 portsjoni nädalas

Vesi

Joo vett vähemalt 8 klaasi päevas ( 1.5- 2 l )

Alkohol

On lubatud juua toidu kõrvale punast veini 1 – 2 pokaali